Waarom ben ik eigenlijk getrouwd?

 

Wedding Documentary by Ryan Smith web
Wedding Documentary! | (© by Ryan Smith)

“Het huwelijk is zwaar! Waarom heb ik ooit de stap genomen om te trouwen? Ik zal nooit een gelukkig huwelijk hebben!” Dit soort gedachten hebben zich mogelijk alleen nog  in je hoofd afgespeeld of misschien heb je ze al een aantal keer hardop gezegd. Wat ook het ook  mag zijn, de kans is dan groot dat je je op dit moment ellendig  voelt. Weet je dat je dit kunt veranderen?

 

Sprookjes huwelijk, sprookjes leven

De bruid was prachtig en de bruidegom zag er erg knap uit in zijn Italiaans driedelig pak! De taart was recht overeind blijven staan en de jurk was ondanks alles heel gebleven. Zelfs de kinderen van je zus hadden zich voorbeeldig gedragen! Kortom, alles ging goed… totdat de huwelijksreis kwam. Hij werd chagrijnig, omdat zij te veel tijd nam om zich klaar te maken voor alle etentjes waar zij naar toe gingen. Zij begon te huilen, want hij gebruikte harde woorden. Heel even leek het sprookje voorbij, maar zij slaagden er gelukkig in om het beste van hun huwelijksreis te maken. Thuis aangekomen, wordt er een begin gemaakt met het opbouwen van hun leven. Eerst is er sprake van kleine meningsverschillen. Op een gegeven moment stapelen de problemen zich alleen maar op. Na een paar jaar kun je de scheuren in de relatie duidelijk zien. Wrok heeft beiden in z’n greep. Dit klinkt niet als jouw huwelijk? Ok, laten we het opnieuw proberen …

Jullie konden uren lang met elkaar praten. Er viel zoveel te ontdekken in elkaar. Eindelijk kwam een grote wens van jullie uit: een droomhuis voor een prachtgezin! Gaandeweg zijn jullie echter uit elkaar gegroeid. Discussies over van alles en nog wat werden heviger. Omdat te voorkomen negeerden jullie elkaar steeds meer en slapen op de bank werd dagelijkse kost. Nu, enkele jaren later, zijn jullie volledig uit elkaar gegroeid. Geen van beiden kunnen meer genieten van elkaars aanwezigheid. Waar ging het toch mis?

 

Verwachtingen

Als je de tijd neemt om na te denken over het begin, dan is de kans groot dat je bepaalde verwachtingen had van je wederhelft. Hij of zij voldeed aan elke verwachting, totdat jullie trouwden. Je begon te merken dat hij in zijn neus peutert als hij tv zit te kijken. En zij ziet er niet echt geweldig uit wanneer ze net wakker wordt. Hij wil niet luisteren als je probeert uit te leggen hoe je je voelt. Zij is je voortdurend aan het vertellen je wat je wel en niet moet doen. En het gaat maar door… Als je niet oppast kom je op een punt terecht waarop er nauwelijks nog met elkaar wordt gesproken, met als gevolg dat één van jullie of beiden, vervulling gaan zoeken in iets of iemand anders. Nou ja, misschien ga ik wat te snel, want het kan soms jaren duren voordat je in een dergelijke fase terecht komt. Bij sommigen doet dit zich echter al binnen enkele maanden voor…

 

De situatie zal veranderen, als de ander verandert

Dat is niet waar! Verandering begint bij altijd bij jezelf. Je hebt deze uitspraak vast al een keer gehoord of gelezen: “Wees de verandering die je wilt zien.” Niemand van ons kan mensen veranderen. We kunnen op een manipulatieve manier te werk gaan om verandering bij hen te bewerkstelligen,  maar dat gaat altijd mis. Waarom? Omdat wij niet zijn gemaakt om over elkaar te heersen. Ieder mens heeft een eigen wil en die moet je respecteren. Ja, zelfs je echtgeno(o)t(e) heeft een vrije wil. Hij of zij is verantwoordelijk voor de eigen daden. Echte verandering zal dus pas beginnen wanneer je aan jezelf begint te werken. Misschien denk je nu dat het dan maar beter is om alleenstaand te zijn. Nou, zowel gehuwden als singles zullen in het leven te maken krijgen met problemen. Ik noem ze een test, waardoor onze ego’s worden weerspiegeld. Beide groepen krijgen hierdoor een kans om aan zichzelf te werken.

 

Het huwelijk is een spiegel

Het is een spiegel van de persoonlijkheid van zowel man als vrouw. Deze spiegel laat onze ego zien. De betekenis van het huwelijk is om te leren hoe je onvoorwaardelijk van iemand kunt houden. Alleen dan zullen we in staat zijn om ook echt lief te hebben. De moeilijkheid is echter dat je dit alleen kunt gaan ervaren, wanneer je stopt om te ’sleutelen’ aan je wederhelft. Het huwelijk is een weerspiegeling van de liefde van Jezus voor Zijn bruid, de Kerk. Hij gaf Zichzelf onvoorwaardelijk voor haar. De Bruid geeft zich op haar beurt over  en wijdt zich onvoorwaardelijk aan Hem toe. Hij leert ons om te wandelen in de vrucht van de Geest (Galaten 5:22-23a). “Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.” Dit zijn karaktertrekken die elk huwelijk overeind zullen houden. Jezus ís nederig en gehoorzaam naar de Vader (Filippenzen 2:5-11) en liefdevol tegenover Zijn Bruid.

 

Sterven aan jezelf

Ik hoor je al zeggen dat niemand weet wat je doormaakt. Je hebt gelijk! We zijn verschillend in de manier waarop we reageren op situaties en in hoe we ons voelen. Maar verandering in jezelf is de enige manier om goed met deze situatie om te gaan. Sterven aan zelf helpt je om uit te stijgen boven je omstandigheden. Je gaat als het ware meer op God lijken. Als je partner met God in jou wordt geconfronteerd zal hij/zij uiteindelijk  veranderen of weggaan. Als ze vertrekken is het omdat ze gewoonweg niet willen veranderen.

 

Nu jij

  • Wat veroorzaakt je boosheid en wekt frustratie op binnen je huwelijk?
  • Gaat het specifiek om het gedrag van je partner of is het meer je eigen behoefte om alles onder controle te hebben??
  • Verwacht je van je partner dat hij/zij aan je wensen voldoet?
  • Ben je ervan bewust dat het onmogelijk is voor je partner om zelfs maar te proberen om aan al je  wensen te voldoen?
  • Is het eerlijk om van hem of haar te verwachten dat ze alles zullen zijn wat je nodig hebt en wil dat ze zijn?
  • Waar wil je beginnen met veranderen?

Begin aan de hand van je antwoorden op deze vragen een stappenplan op te zetten hoe je verandering gaat aanbrengen aan jezelf, je eigen gedrag en zo uiteindelijk je hele situatie. Verwacht je bijvoorbeeld dat je partner in je behoeften voorziet? Begin dan nu geen verwachtingen meer te hebben, maar maak jezelf verantwoordelijk voor het probleem. Dan kun je er zelf wat aan doen en hoef je niet te wachten op die ander. Heerlijk toch?! black-41728_150

 

Succes!

 
Wil je meer hierover lezen? Check ons laatste boek over dit onderwerp:

Waarom boeken over relaties niet werken